Stanford Sapp Center (Old Chem)

Stanford, California

Originally constructed in 1903, the registered historic Old Chem building was fully retrofitted to become the Sapp Center for Science Teaching and Learning to support interdisciplinary science education at Stanford. The new facility supports biology and chemistry teaching with classrooms, laboratories, study areas, offices, a library, and large auditorium.

Taylor Engineers' low energy HVAC design consists of VAV air handlers that provide tempered air to 4-pipe fan coils at each zone. This innovative design significantly minimizes cooling and reheat energy associated with the high laboratory airflow rates. The laboratory exhaust system was designed based on wind tunnel studies to optimize the exhaust stacks and allow for variable flow exhaust with no bypass air.

Size (ft²)

74,000

Stories

4

Project Type

Laboratory and Classrooms

Scope of Work

Schematic design bridging documents for MEP/FP. Full design of energy management & control systems.

Completed

2016

Owner

Stanford

Architect

EYP

Contractors

N/A

Photographer

N/A

References

N/A

Download this page as a PDF